Jelenlegi állapot

Jelenlegi állapot:

Látásszervi fogyatékos- gyengénlátó, valamint rövidlátó. Vizuális alapfunkciói fejlesztendők, körülbelül 40 cm-re lát. Látásfigyelme rövid idejű. Ez a komplex fejlődését befolyásolja. Tekintetrögzítését szemtekerezgés zavarja. Vizuálisan vezérelve fedezi fel környezetét, de  észlelésében jelentős szerepet kapnak a hallási és tapintási ingerek is. Nehezen rendezi össze az egyszerre több csatornán érkező információkat. Szemkontaktus létesítésére már rövid ideig képes.

Az agyi idegpályák sérülése miatt izomzatának tónusa is eltér az egészségestől, generalizált hypotónia jellemzi. Törzsében és nyakában csökkent, túlontúl laza az izomtónusa, ezért fejét gyakran lógatja, lábában inkább fokozott, feszes, mindezek mozgásában, testének megtartásában akadályozzák. Pannika jelenleg 2,5 éves. Mozgásfejlődésben elmaradt, kezeit használva kúszik, felül, de önállóan ülni csak igen rövid ideig képes. Önállóan állni és járni nem képes. Járástanuláshoz, állítógépben való állításhoz speciális ortézis szükséges a kezére és a lábára, valamint speciális ruha a testére.

A születése utáni hosszantartó szondatáplálás következményeképpen táplálása nehezített. Kizárólag folyékony-pépes táplálékot fogad el. Még nem beszél. Gügyög, berreg, ciklizál, játszik a hangjával. Szükségleteit sírással jelzi. Szereti az éneklést, ritmizálást. Pannika sajátos nevelési igényű gyermek, különleges bánásmódot igényel.